■■■ Biokovski vuk

“Biokovski vuk” je titula koju dodjeljuje  Speleološko-alpinistički klub Ekstrem iz Makarske kao priznanje za prelazak cijele planine Biokovo, odnosno od prijevoja Dubci ili Gornjih Brela do Baćinskih jezera kod  Ploča ili obrnuto.

Kako je nastao Biokovski vuk

Ideja o Biokovskom vuku nastala je nakon prelaska Biokova “alpskim stilom”, cijelom njegovom dužinom. Na toj zahtjevnoj turi sudjelovali su Velimir Juras, Ivan Rakić i Željko Bockovac. Nakon odradjene ture “rodila” se ideja o tituli “Biokovskog vuka”, koja se ostvarila i zaživila sve do danas. 

Glavni razlog i ideja kojom se vodi tura jest prostorno očuvanje i promocija ljepote cijele planine Biokovo, a ne samo pojedinih djelova. O Biokovu se uvijek pisalo o planini izmedju ušća Cetine i Neretve. Danas se, pomalo nepravedno, Biokovom smatra planina od prijevoja Dubci do Baćinskih jezera u općini Ploče.

Dio Biokova od Gornjih Brela do prijevoja Stupica 1981. godine proglašen je “Parkom prirode Biokovo”, kojim upravlja i brine se Javna ustanova “Park prirode Biokovo”.

Sve do kraja devedesetih godine duž cijeloga Biokova prolazila je poznata transverzala naziva “Biokovska partizanska staza” (BPS) o kojoj se nekad brinulo PD Biokovo iz Makarske.

Danas je ta ruta preimenovana u “Biokovska planinarska staza” , a njezina dužina je sad je u granicama “Parka prirode Biokovo”, te je na taj način uveliko skraćena.

Tako je ukidanje nekadašnjeg BPS-a, te nepravednim “zapostavljanjem” južnog dijela planine Biokovo, potaklo i ovu našu ideju o “Biokovskom vuku” kao svojevrstan odgovor i želja za očuvanjem cjelovite transverzale.

Pravila “Biokovskog vuka

Navedena titula u biti nema toliko kruta pravila. Jedino pravilo je kako se tura mora proći alpskim stilom. Također nema kontrolnih točaka ture koje bi obavezno trebalo posjetiti. Ovime tura “Biokovski vuk” odstupa od pravila transverzala, planinarskih puteva, staza i sličnog, a za što pojedina društva imaju u praksu dodjeljivati priznanja. Upravo zbog poštivanja pravila alpskog stila tura “Biokovski vuk” i jest jedinstvena tura u RH.

Evo, i kratkih pravila ove ture tj. pravila alpskog stila:

-cijelo Biokovo prolazi se u jednoj neprekidnoj (višednevnoj) planinarskoj turi

-broj dana nije odredjen (uglavnom je to oko 3…4 dana),

-turu je moguće odraditi u bilo koje doba godine (iako je “Biokovski vuk” zamišljen kao tura u zimskim uvjetima, podjedako je teško i izazovno proći je u svako doba godine te je odlučeno kako se može prolaziti bilo kada)

– spavanje u čvrstim objektima nije dozvoljeno

– koristim se samo hrana koja se ponijela te nisu dozvoljene nadopune zaliha niti okrijepe, osim vode koja se može puniti bilo gdje tokom ture

– rutu puta možete sami odrediti, bitno je da se prijeđe cijelo Biokovo od Dubaca do Baćine. Savjetujemo vam, ipak, da se poslužite GPS tragom nekoga tko je prošao turu ili da pratite bivšu BPS transverzalu. Napominjemo kako je, ovisno u ruti koju izaberete za “svoga”Biokovskog vuka, dužina staze negdje između 90 i 100 kilometara.

Za kraj…

Nadamo se kako vam je jasna misao vodilja i namjera ove jedinstvene ture. Naziv “Biokovski vuk” sinonim je za način na koji se prolazi Biokovo a ne dužina i trasa kojom prolazite. Ukoliko nakon prijeđene ture želite kao uspomenu imati diplomu i značku “Biokovskog vuka” , poželjno je da se javite odgovornoj osobi u Speleološko-alpinističkom klubu Ekstrem koja vas može uputiti na osobu iz našeg Kluba koja je zadužena za evidenciju prolazaka ture “Biokovskog vuka”. Također nas tom prilikom slobodno upitajte za savjet ili nešto drugo vezano za turu ili Biokovo.

Nakon prolaska same ture, poželjno je ali nije obavezno predočiti neki “čvrsti” dokaz o prijedjenom putu. Kroz kratki telefonski razgovor i uz nekoliko naših pitanja vrlo lako ćemo moći potvrditi prolazak ture.

Pozivamo Vas da se usudite krenuti u ovu avanturu, upoznajte Biokovo u cijelosti I sve lijepote koje vam planina može pružiti te se pridružite se našem čoporu biokovskih vukova.

Vaš SAK Ekstrem